Doorlopende leerlijn muziek
De 123ZING Muziekmethode biedt een doorlopende leerlijn muziek voor groep 1 t/m 8.
De leerlijnlessen zijn voor álle groepen, waardoor de hele school zonder onderbreking het hele schooljaar de doorlopende leerlijn kan volgen.
De leerlijnlessen zijn voor álle groepen, waardoor de hele school zonder onderbreking het hele schooljaar de doorlopende leerlijn kan volgen.
Structuur
Per schooljaar biedt de methode voor elke groep 5 thema's. Ieder leerlijnthema biedt kant-en-klaar lesmateriaal voor 6 à 7 weken, gepresenteerd binnen de digitale lesomgeving in handige ‘borden’. De start van een thema is direct na elke vakantie. Klik hier voor een compact overzicht van de thema's.
A- en B-versieEr wordt gewerkt met een A- en B-versie, waarbij elk tweede jaar varieert op de leerdoelen van het voorafgaande jaar. Lesgeven in combinatiegroepen is hierdoor eenvoudig. Scholen kunnen het ene jaar met alle groepen in de A-versie en het volgende jaar in de B-versie werken. Variaties hierop zijn natuurlijk mogelijk.
|
Opbouw leerlijnthema (6-7 weken)STAP 1: VIDEOLES (10 TOT 15 MIN)
Ieder thema start na een vakantie en begint met een energieke interactieve videoles met de digitale muziekdocent van 123ZING als introductie op het muzikale thema. Stap 2: THEMALIED
Per thema staat een lied centraal, zodat ook zingend geleerd wordt over het betreffende muzikale thema. Stap 3: Verwerkingsopdrachten
Bij ieder thema zijn er minimaal 3 verwerkingsopdrachten voor verbreding en verdieping van vaardigheden en kennis. Herhaal zoveel je wilt of maak een eigen variatie op de opdracht. De verwerkingsopdrachten worden op diverse manieren aangeboden: meespeelvideo’s, (interactieve) quizzen, opdrachten met een werkblad, coöperatieve opdrachten, componeer-opdrachten, luisterplaten etcetera. OPTIONEEL: EXTRA LIEDSUGGESTIES
Bij ieder thema van de leerlijn vind je suggesties voor 123ZING liedjes die aansluiten bij het muzikale thema en de vaardigheden die in de les zijn opgedaan. |
TijdsinvesteringDe tijdsinvestering is in totaal ongeveer 3 uur per thema. Dit kan worden ingezet als een muziekles van 30 minuten per week, maar ook door meerdere momenten 5 à 10 minuten muziekles te geven verspreid over de week. De handige schema’s met tijdsindicatie bieden houvast bij het inplannen van de activiteiten in het lesrooster.
Minimale voorbereidingDe methode gaat uit van een minimale voorbereidingstijd voor de leerkracht. Per thema krijgt de leerkracht met behulp van een korte video-instructie (1-2 minuten) en een compacte tekstuele omschrijving een beeld van de lesinhoud en wordt de leerkracht met praktische tips op weg geholpen. De lessen van de doorlopende leerlijn zijn voor elke groepsleerkracht te doen.
|
Waarom een doorlopende leerlijn?
Door als school te kiezen voor de doorlopende leerlijn, krijgen alle groepen structureel én in een opbouwende lijn muziekles en komen alle muzikale domeinen en genres aan bod. Van pop- en elektronische muziek tot wereldmuziek, jazz en klassiek. Daardoor ontwikkelen leerlingen een brede muziekkennis en een eigen muzieksmaak.
De doorlopende leerlijn biedt ook houvast: de leerkracht weet wat er voor het vak muziek jaarlijks verwacht wordt én het is duidelijk wat de leerlingen in eerdere jaren hebben geleerd, zodat daar makkelijker op kan worden ingespeeld.
De doorlopende leerlijn biedt ook houvast: de leerkracht weet wat er voor het vak muziek jaarlijks verwacht wordt én het is duidelijk wat de leerlingen in eerdere jaren hebben geleerd, zodat daar makkelijker op kan worden ingespeeld.
|
|
Doorlopende leerlijn:
|
Doorlopende leerlijn:
|
In de onderbouw staan puls-ontwikkeling en muzikale contrasten zoals hard-zacht en hoog-laag centraal. Er wordt spelenderwijs geleerd door te zingen en te bewegen op muziek. Er is aandacht voor muziek beleven en beluisteren. Ook wordt er samen muziek gemaakt aan de hand van stippen en strepen. Vanwege de ontwikkeling van de stem en het gehoor zijn de liedjes nog kort, eenvoudig en relatief klein van omvang (5-6 tonen).
|
In groep 3-4 wordt kennis gemaakt met eenvoudige grafische notatie. De drie ritme-iconen en kleurnotatie worden op een speelse manier geïntroduceerd. De ritme-instrumenten en boomwhackers staan centraal in de thema’s, waarbij samen spelen en zelf componeren een steeds grotere rol krijgt. Door te zingen, spelen en bewegen wordt er over de muzikale thema’s geleerd. Ook leren de leerlingen te luisteren naar de sfeer of emotie die de muziek met zich meebrengt.
|
Doorlopende leerlijn:
|
Doorlopende leerlijn:
|
In groep 5-6 wordt kennis gemaakt met verschillende stijlen en instrumenten. Er wordt onderzocht hoe structuren in muziek zijn aangebracht. Door eenvoudige meerstemmigheid in canon en quodlibet leren de leerlingen gericht te luisteren en samen te musiceren. Er wordt dieper ingegaan op componeren en improviseren. De ritmische ontwikkeling wordt voortgezet met klassieke speelstukken en uitdagende bodypercussies.
|
In groep 7-8 sluiten de thema’s naadloos aan bij de belevingswereld van de leerlingen. De leerlingen ontwikkelen hun stem niet alleen door zang, maar ook door rap, scat en beatbox. De ritmische leerlijn voert langs tafelritmes naar zelf digitaal componeren. Er is aandacht voor het schrijven van tekst, ritme en melodie. Ook worden er nog meer stijlen verkend, zoals jazz, EDM, hiphop en wereldmuziek. Er wordt samen nagedacht over de rol en betekenis van muziek in hun leven.
|
En? Begint het al te kriebelen?
Pak je kans en vraag een gratis proefabonnement van 2 maanden aan of ga naar bestellen voor alle informatie over het abonnement en de trainingen.